Munkaerő közvetítés

A munkaerő-közvetítés fogalma

A munkaerő-közvetítés valójában kiszervezett munkaerő toborzást, keresést és kiválasztást jelent.
A munkaerő-közvetítés olyan magán szolgáltatások összessége, amely célja, hogy a munkát keresők és munkát kínálók a foglalkoztatásra irányuló jogviszony kialakítása céljából találkozhassanak a munkaerőpiac adta kereteken belül.
Magyarországon a munkaerő-közvetítést a 118/2001. (VI. 30.) Kormányrendelet szabályozza, ami tartalmazza a tevékenység nyilvántartásba vételét és az annak folytatásáról szóló feltételeket is.

Ki a munkaerő-közvetítő?

A munkaerő-közvetítő az állást kereső magánszemélyek és az állást kínáló vállalatok mellett a folyamatba belépő harmadik fél, aki kettőjük találkozását támogatja. Azonban a munkaerő-kölcsönzéssel szemben az új munkatárs felvételét követően a közös kapcsolat megszűnik és nincsen szó háromoldalú jogviszonyról. Így a mi feladatunk a munkakapcsolat létrejöttének segítése.
A munkaerő-közvetítő egy, a toborzás-kiválasztásra specializálódott cég, aki a partner (az állást kínáló vállalat) megbízásából, megadott követelményeknek leginkább megfelelő jelölteket szolgáltat.
Mit csinál egy munkaerő-közvetítő?

Az együttműködés kezdete:

A közös együttműködést megelőzően gyakori, hogy a megbízó önállóan is megpróbálja betölteni a nyitott pozícióit. Azonban az egyre nehezebb munkaerőpiaci viszonyok között ez nem mindig vezet eredményre. Ilyenkor tudunk a folyamatba sikerrel belépni.
Emellett egyre inkább bevett gyakorlat már az igény felmerülésének pillanatában vagy azt megelőzően bevonni egy munkaerő-közvetítőt. Ezt gyakran az anyacég külföldi kultúrájából vett példák vagy a vállalatvezetés pozitív tapasztalatai teszik lehetővé, vagy akár elvárttá.

Igényfelmerülés:

A munkaerő-közvetítő olyan tapasztalt szakembereket alkalmaz, akik nem csak a HR területét ismerik alaposan, hanem a megbízó iparágának igényeivel, tendenciáival is tisztában vannak. A szakembereket már az új munkaerő igény felmerülésének pillanatában be lehet vonni a megfelelő profil és munkakör kialakítása érdekében. De az sem ritka, hogy más munkaerővel kapcsolatos HR tanácsadás keretein belül merül fel az igény az új munkaerőre.
Ekkor a munkaerő-közvetítő dedikált tanácsadója-toborzásért felelős kollégája a partnerrel közösen, a HR és üzleti igények egyensúlyát figyelembe véve alakítja ki a profilt, amely alapján megkezdődik a keresés. A folyamat ezen szakaszában már a szerződéskötésen túl vagyunk, a hangsúly csak a tényleges profil felállításán van.

A munkaerő-közvetítő szolgáltatás elemei:

Sok fajta munkaerő közvetítő szolgáltatás létezik, az egészen egyszerű megoldásoktól a komplex, teljes körű kiválasztás elvégzéséig. A megfelelő szolgáltatást mindig az adott cég egyedi igényei alapján kell összeállítani, ismerve az anyagi kereteket is.

Az alábbi szolgáltatásokat foglalhatja magába az együttműködésünk egy megbízóval munkaerő közvetítés esetén:

 • Igényfelmérés, munkaköri tanácsadás
 • Keresési-kiválasztási stratégia kialakítása
 • Álláshirdetési kampány készítése (egyszerű vagy komplex, sok csatornát használó kampány)
 • Jelöltek keresése egyedi és összetett technikákkal (sourcing, boo-lean keresés, fizetett és saját adatbázisok, LinkedIn, Facebook, más vállalatok munkavállalóinak felkutatása, fejvadász, direkt megkeresésitechnikák stb.) (Később ismertetésre kerül)
 • Előszűrés (az összegyűjtött és jelentkező jelöltek vizuális, majd telefonos előszűrése a profil alapján)
 • Name check a megbízó vállalattal (Opcionális)
 • Background screening (háttérellenőrzés), referenciák bekérése (Opcionális)
 • Interjúzás (a megfelelő jelöltek szakmai és személyes képességeit felmérő személyes vagy videós interjú)
 • A partner igényeinek megfelelő tesztek és felmérések felvétele, kiértékelése (Opcionális)
 • Részletes riport készítése a megfelelő jelöltekről
 • A továbbjutott és kiesett jelentkezők értesítése, támogatása
 • A partner döntésének, a megfelelő jelölt(ek) kiválasztásának szakmai támogatása
 • Döntéstámogatás
 • Kiválasztott jelölt belépésének segítése, próba idejének nyomon követése
 • A jelöltek és a partner cég közötti kommunikáció, kapcsolatteremtés támogatása
 • Munkaügyi és HR tanácsadás, támogató szolgáltatások (Opcionális)
Elérhetőség:

Részletes Ajánlat kérése ➝